Final Preparations

A round-up of photos from the final 2 weeks leading up to the handover. A final push to finish all the existing clinic refurbishment works and re-organise the clinic spaces in time for the ceremony. We just about managed it in time and in the end it was just great to see the clinic staff moved across into the new building and seeming so delighted with the new spaces and newly arranged existing buildings.

IMG_6412_resized

Making a start on the new reception desk, having created the new link door and taken down the existing office wall. It’s great to see the lovely big windows on this side of the building bringing the previously blocked light and views back to life

IMG_6419_resized

5 courses up, 4 to go. We set the SSBs on a line of recessed ‘header’ burnt bricks in order to create a nice skirting detail and water-resistant (mop!) base.

IMG_6428_resized

January the painter and Saddock smiling as ever whilst getting on with the refurbishment works to the new Lab spaces

IMG_6434_resized

Henry helping out with skimming the top of the new reception desk in preparation for the new timber work surface

IMG_6446_resized

A few days later I took great pleasure in carrying out the long-awaited work in removing the ridiculously placed previous records area in the corner of the waiting area, which was again covering the 3 lovely big windows.

IMG_6454_resized

The new bright and open corner space to form part of the new waiting area now brought back to life.

IMG_6462_resized

The brighter new entrance sequence

IMG_6463_resized

The new more open and light waiting and reception area

IMG_6466_resized

Dan working on the refurbishment work to the new Lab spaces. Creating a new ‘hatch’ between the Lab technicians office and waiting area

IMG_6477_resized

Morning light in the waiting area

IMG_6499_resized

Finally applying the thick black bitumastic paint to the entire perimeter of the elevated khonde

IMG_6510_resized

I couldn’t resist a spot of paint graffiti before completing the bitumastic paint on the south side!

IMG_6520_resized

January the painter and his amazing rainbow coloured umbrella

IMG_6548_resized

Dan and Saddock finishing off the carpentry to the reception desk. We even included a DDA compliant step down section for children and wheelchair users, and of course a nice recessed shadow gap between the flush SSB brickwork and timber counter top

IMG_6558_resized

people starting to drift into the new waiting area and use the new bench. I was delighted to see it!

IMG_6562_resized

Morning light in the new waiting area

IMG_6580_resized

People enjoying the new courtyard space, now formed by the existing and new buildings

IMG_6597_resized

We even managed to remove the project timber workshop/temporary shelter in time for the handover. Dan and Saddock were delighted to be able to take all the re-cycled timber home with them to start making things for themselves

IMG_6600_resized

Emily, our cook, preparing a final lunch of chicken and rice – no nsima for this one!

IMG_6610_resized

We planted a new tree in the courtyard in front of the new building to replace the one we felled at the start. It’s a Kasha tree, which will grow a lovely big shady canopy and produces a bright yellow leaf which should sit well with the timber on the new clinic

IMG_6616_resized

Mr Masosa and Chance the Head clinician and Lab technition helping make the shift into the new building and preparing the buildings for the handover

IMG_6622_resized

Two of the clinic nurses helping clean the floor tiles before the ceremony

IMG_6636_resized

IMG_6642_resized

We managed to carry out a degree of landscaping also around the building, just in time, which has already helped the building sit into its surroundings better.

IMG_6648_resized

The completed new reception desk

IMG_6649_resized

IMG_6651_resized

IMG_6655_resized

Lots of activity on the khonde as the clinic move across

IMG_6659_resized

A well loaded truck carrying the left over timber back to the carpenters houses for their use.

IMG_6668_resized

Lots of activity; cleaning, moving and sweeping, at the front of the building the day before the handover ceremony

IMG_6666_resized

Chance enjoying his new office in the separate new Lab building

IMG_6693_resized

Two of the nurses settling into the new spaces

IMG_6694_resized

Mr Masosa already started seeing patients in his new office before even handing over, i thought this was great!

IMG_6696_resized

Preparations for the handover ceremony

IMG_6702_resized

A final photo with some of the clinic staff moments before the handover ceremony. I will be sad to say goodbye.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s